HNCoach

Önce ruha sonra bedene önem veren Sertifikalı Sağlık ve Beslenme Koçu. Bütünsel yaşam ve Fonksiyonel beslenme ile hayata farklı bir yaklaşım.


11 Nisan 2018 Çarşamba

Fonksiyonel Tıp ve Fonksiyonel Beslenme Nedir?




Dünyada güzel gelişmeler oluyor.Tıp geleneksel tıptan da yararlanarak modern tıp çerçevesinde ilerledikçe insanların hayata bakış açıları değişiyor. Ben danışmanlığımı her zaman bilimin ışığında ve değişen gelişen yeni dünya düzeninin yolunda ilerletiyorum. Sizlere olan rehberliğimde doğru bilinen yanlışları düzeltmek de var. Sizlerin de fonksiyonel tıbbın ne olduğunu, neden ihtiyacımız olduğunu bilmenizi istiyorum. Ben bu yaklaşımı ve meslek alanındaki kariyerini bu yöne çeviren doktorları kutsal buluyorum. Türkiye'de yeni yeşeren fonksiyonel tıp ve temelini içeren beslenme nedir bunları bu yazımda açıklamak istedim.


FONKSİYONEL TIP NEDİR?


Fonksiyonel tıp sadece hastalığın belirtileriyle tedavi etmek yerine hastalığın kökünü neden olarak almaya odaklanan tıpta yeni bir işletim sistemidir.Geleneksel tıpta; tanı koyma, tedavi ve vedalaşma süreci işlerken fonksiyonel tıpta yaklaşım, hastalık odaklı olmaktan ziyade hasta merkezli bir yaklaşımdır. Fonksiyonel tıbbın babası Dr. Sidney Baker “terapötik " çabalarımızın hedefi olan hastalık değil bireydir " diyor. Hasta, doktorla karşılaştığında, hastalığın başlangıcı veya ilerlemesi ile içiçe olabilecek ataları, tetikleyici ve aracıları tespit etmek için hastanın hikayesi ve yaşam zaman çizelgesi gözden geçirilir. Bu bilgiler ışığında, doktor hastanın neden hasta olduğunu teşhis etmek için kök-neden analizi yapabilmektedir. Eğer her birimizi bir ağaç olarak hayal ederseniz, fonksiyonel tıbbın terapötik çabaları gövdede ve ağacın köklerinde başlar. Ağaç kökleri uyku, stres, beslenme, fiziksel aktivite, çevresel kirleticiler ve toksik etkiye maruz kalmayı içerir.

Fonksiyonel tıpta önemli nokta her hastanın beslenme durumuna odaklanılır.Fonksiyonel tıp iltihaplanmaya ortam yaratacak gıdaları kaldırarak çoğunlukla bitki bazlı fito besinleri ,sağlıklı yağları, bitkisel yağları ve yağsız protein kaynaklarını birleştirerek bir gıda yaklaşımında bulunur.Hastalar; beslenme durumları, besin yetersizlikleri ve sindirim fonksiyonlarına bakılarak beslenme durumları açısından değerlendirilirler. Bu şekildeki bir tıp uygulama yöntemi ,hastaların yaşam kalitesini dramatik oranda arttırma ve sağlık alanındaki maliyetlerini uzun vadede azaltma potansiyeline sahip olduğu için geleceğin yoludur.

Türkiye'de Fonksiyonel tıp alanında gelişmeler yeni başlamış bu yolda adımlar atılmaya başlanmıştır. Türkiye'de henüz bu amaçla hizmet veren doktor sayısı azdır. Ülkemizde bu başlangıcı Dr.Mustafa Atasoy aydınlatıcı içeriğiyle başlatmıştır. Ben instagramdaki ; Fonksiyonel tıp sayfasını takip etmenizi de öneririm.






FONKSİYONEL BESLENME


Benim de danışmanlık vazifem olarak kendime ilke edindiğim fonksiyonel beslenme ise; işlenmemiş gıdalardan ilham alarak insanlara sağlıklı bir beden oluşturmak, hastalıkları önlemek ve yüksek kaliteli bir yaşam tarzı yaşatmak için devreye giriyor. Beslenme için bu olumlu yaklaşımda besin içeriğinden yoğun gıdalar ve phytonutrient "fitobesin" çeşitliliği üzerinde duruluyor.
Bu beslenme felsefesi hücreler arası kaliteli ,düzgün bir iletişim ve hücrelerin beslenmesi için akıllı bir alışverişle besleyici gıdaları kullanıp, besin dengesizliklerini düzeltmesi ve hastalığın kök nedenini anlaması şeklinde ilerliyor.Ben de bu amaçla; işlenmemiş, glütensiz ve süt içermeyen besleyici tarifleri ve bazı ipuçlarını paylaşıyor ve insanların gıda seçimlerinin vücuda olan etkisini anlamalarına yardımcı olmak için bir kaynak görevi görüyorum.Burada amaç beslenme şeklini herkese uyan bir şey olarak boyutlandırmak değil onun yerine kişiye en iyi neyin geldiğini vücudunu dinleyerek ve yiyecek seçimlerini deneyerek bulması için yönlendirmektir.

Instagram adresimden daha fazla tarife ve açıklamaya ulaşabilirsiniz ; @ecomemories


Hiç yorum yok: